SLOW GAMING

Na een ontmoeting met Marion van Pen en Pion, schreef zij onderstaande blog over hoe ik werk met spellen.

Slow gaming in de praktijk

Toeval bestaat niet: terwijl ik broed op een blog over slow gaming heb ik een afspraak met Karlijn Remmers van Kwiek Vooruit in Plasmolen, vlak bij Nijmegen. Karlijn geeft huiswerkbegeleiding en examentraining scheikunde, wiskunde en natuurkunde. Ook leert ze kinderen leren leren en werkt aan een positieve leerervaring.

Karlijn zet juist bewust ‘grotere’ en langere bordspellen in in haar praktijk. Regelmatig laat ze kinderen een spel kiezen om op tafel te zetten en vaak valt de keuze op Scotland Yard.

In dit spel is een persoon de mol: Mr. X. Mr. X verplaatst zich over de plattegrond van Londen en moet door de andere spelers (de detectives) worden gepakt of ingesloten.

In het begin weten de detectives niks, want mr. X mag alleen zeggen welk vervoermiddel hij heeft genomen. Na een aantal zetten laat hij zien waar hij is, maar daarna duikt hij weer onder.

De detectives overleggen en verspreiden zich strategisch over het bord om mr. X in te sluiten. Ook mr. X moet logisch nadenken. Hij moet ervoor zorgen dat hij snel weer weg is, nadat hij zijn locatie heeft onthuld.

Van feedback naar eigen aanpak

Karlijn vertelt: ‘Als we het de eerste keer spelen, geef ik veel feedback, zodat de kinderen het spel gaan begrijpen. Ze moeten weten wat mr. X kan doen en wat de mogelijkheden van de detectives zijn. Ik laat de kinderen wel vrij in hun overleg. Ze bepalen zelf waar ze heengaan, maar ik geef nog wel tips wat handige stappen zijn.

Die feedback wordt steeds minder bij ieder volgend spel. En dat kan ook, want ik zie eenontwikkeling in hoe ze spelen. Eerst is het goed als ze beide rollen een keer spelen en ervaren. Dan, vanaf de derde keer dat het spel op tafel komt, hebben ze het door en gaan ze ooktactisch spelen.

Je merkt dat ze dan veel gerichter spelen enmeer vooruitdenken. Ze houden beter rekening met wat mr. X bijvoorbeeld kan gaan doen.’

Karlijn en ik zijn het erover eens dat er een groot aanbod is aan krachtige spellen die je niet in tien minuten speelt. Dat zijn de spellen waar je de tijd voor moet nemen.

Juist die spellen zijn heel goed om concentratie en geduld te oefenen. Bovendien bieden ze je de gelegenheid van anderen te leren, strategieën uit te proberen en je eigen techniek te verbeteren.

Tijd voor een nieuwe trend. Tijd voor Slow Gaming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *